ΕΠΕΤΕΙΟΛΟΓΙΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

690

1/12/1913 Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος και ο
Ναύαρχος Π. Κουντουριώτης μεταβαίνουν με το θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» στα Χανιά και κηρύττουν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, υψώνοντας την Ελληνική Σημαία στον ιστό του φρουρίου «ΦΙΡΚΑΣ».

3/12/1912 Η ιστορική Ναυμαχία της «ΕΛΛΗΣ», παρά το ομώνυμο ακρωτήριο της εισόδου των Δαρδανελίων. Ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης με την Ναυαρχίδα του Ελληνικού Στόλου το θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο, ο οποίος κλίνεται στα Στενά με μεγάλες ζημιές και απώλειες. Διάρκεια Ναυμαχίας 63 λεπτά.

6/12/343 Νικολάου Επισκόπου Μύρωνος Λυκίας, Προστάτου των Ναυτικών και του Πολεμικού Ναυτικού. ‘Αγιος της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας (Μικρά Ασία) το 270 μ. Χ. και έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών, στα Μύρα της Λυκίας και αργότερα επίσκοπος της πόλης αυτής. Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού υπέστη βασανιστήρια. Παρευρέθη στην Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 343 και την ημέρα αυτή γιορτάζεται και από τις δύο εκκλησίες η μνήμη του. Τα λείψανά του διατηρήθηκαν στα Μύρα έως και τον ενδέκατο αιώνα οπότε και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία στο Ναό του Αγίου Στεφάνου, στην πόλη Μπάρι το 1087. Ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας.

6/12/1943 Το αντιτορπιλικό «ΑΔΡΙΑΣ», με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα, μετά την πρόσκρουσή του σε νάρκη κοντά στην Κάλυμνο στις 22 Σεπτεμβρίου του 1943, χάνει το εμπρός τμήμα του πλοίου ενώ σκοτώνονται 21 και τραυματίζονται 30 από το πλήρωμά του. Την 1η Δεκεμβρίου 1943, μετά από πρόχειρες επισκευές που εκτελεί το πλήρωμά του στην Τουρκική ακτή της Μύνδου, αποπλέει χωρίς πλώρη για την Αλεξάνδρεια. Στις 6 Δεκεμβρίου και αφού έχει διασχίσει όλη τη Μεσόγειο υπό συνεχή απειλή υποβρυχίων και αεροσκαφών, εισέρχεται υπερήφανο στο λιμένα της Αλεξάνδρειας, της Αιγύπτου όπου γίνεται δεκτό με τιμές και ενθουσιώδεις εκδηλώσεις από τα πληρώματα του Ελληνικού και του Συμμαχικού στόλου.

9/12/1912 Το Ελληνικό υποβρύχιο «ΔΕΛΦΙΝ», με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Στεφ. Παπαρρηγόπουλο, εκτελεί την πρώτη τορπιλική επίθεση, στον κόσμο εναντίον κινουμένου στόχου, του Τουρκικού θωρηκτού Μετζετιέ. Η επίθεση υπήρξε ανεπιτυχής, λόγω τεχνικού προβλήματος της τορπίλης λίγο πριν προσεγγίσει τον στόχο της.

10/12/1832 Η Σάμος αναγνωρίζεται από τον Σουλτάνο Μαχμούτ Β΄ ως αυτόνομη ηγεμονία, υποτελής στην Τουρκία και υπό την εγγύηση των τριών προστάτιδων Δυνάμεων (Αγγλία – Γαλλία – Ρωσία).

15/12/1827 Το πλοίο «ΚΑΡΤΕΡΙΑ» με κυβερνήτη του, τον φιλέλληνα Άστιγξ, ο οποίος είχε επιμεληθεί και την κατασκευή του, καταλαμβάνει τη νησίδα Βασιλάδι στο Μεσολόγγι. Όσοι από τους Τούρκους δεν φονεύθηκαν, αιχμαλωτίστηκαν.

15/12/1828 Μετά από σημαντικές επιτυχίες στη Δυτική Ελλάδα, ο Άγγλος Φιλέλληνας στρατηγός Ριχάρδος Τζώρτζ, με τη βοήθεια τμήματος του Ελληνικού στόλου, καταλαμβάνει τη Βόνιτσα και εξαναγκάζει τους Τούρκους να περιοριστούν στο φρούριό της.

15/12/1940 Επανδρώνεται το Λιμεναρχείο Αγίων Σαράντα, με σκοπό το νυχτερινό και εφοδιασμό του μαχόμενου Στρατού μας κατά τον πόλεμο της Αλβανίας.

15/12/1942 Το Αντιτορπιλικό «Β. ΟΛΓΑ» με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Γ. Μπλέσσα βυθίζει το Ιταλικό Υποβρύχιο «UARSCIEK» στην περιοχή της Βεγγάζης.

16/12/1998 Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά παραδίδουν τη Φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ»
(F-455) στο Πολεμικό Ναυτικό, με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ι. Ζούζια.

17/12/1913 Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας – Παραχώρηση Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία. Μετά την έντονη διαμαρτυρία και τις αντιδράσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για την «επιβολή» παραχώρησης της Β. Ηπείρου, οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων στο Λονδίνο, επιδίδουν διακοίνωση στον Έλληνα πρέσβη, με την οποία γνωστοποιούν ότι θα παραχωρηθούν οριστικά στην Ελλάδα οι νήσοι του Αιγαίου, μόνο αν παραδοθεί η Β. Ήπειρος στην Αλβανία.

20/12/1522 Η Βενετοί παραδίδουν με όρους τη Ρόδο στους Τούρκους του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, μετά από πεντάμηνη πολιορκία.

22/12/1940 Το Υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Μίλτο Ιατρίδη, βυθίζει στην Αδριατική, το Ιταλικό Motor Ship «ΑNTOINETTA» και αιχμαλωτίζει το πλήρωμά του, από όπου συλλέγει πληροφορίες για την ιταλική νηοπομπή, κατά της οποίας και επιτίθεται την 24/12/1940.

24/12/1940 Το Υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Μίλτο Ιατρίδη, επιτίθεται, κοντά στην είσοδο του λιμένα του Αυλώνα, κατά Ιταλικής νηοπομπής δώδεκα εμπορικών πλοίων, προστατευόμενων από έξι Αντιτορπιλικά και είκοσι αεροσκάφη. Βυθίζει το Ιταλικό οπλιταγωγό «FIRENZE» 3.952 τόνων, που είναι κατάφορτο με πυρομαχικά και Ιταλούς στρατιώτες. Στη συνέχεια καταδιώκεται βαλλόμενο με βόμβες βάθους επί 9ωρο, αλλά καταφέρνει να διαφύγει.

29/12/1940 Το Υποβρύχιο «ΠΡΩΤΕΥΣ» με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Μ.Χατζηκωνσταντή, βυθίζει το Ιταλικό μεταγωγικό «SARDEGNA» 11,452 τόνων, κατάφορτο με Ιταλούς στρατιώτες, κοντά στο νησί Σάσσων. Στη συνέχεια δέχεται επίθεση με βόμβες βάθους και εμβολίζεται από το Ιταλικό τορπιλοβόλο «ANTARES», με αποτέλεσμα να βυθισθεί αύτανδρο.

31/12/1800 Κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στην Κέρκυρα γίνεται έπαρση της σημαίας της Ανεξάρτητης πολιτείας των Επτανήσων.

31/12/1940 Το Υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Αθανάσιο Σπανίδη, βυθίζει στην Αδριατική με βολές του πυροβόλου του, το Ιταλικό πετρελαιοφόρο «QUINTO».