Παρασημοφόρηση της Πολεμικής Σημαίας του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ»

1277

Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017, τελέσθηκε η παρασημοφόρηση της Πολεμικής Σημαίας του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος, από την Α. Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο επί του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», εν όρμω λιμένα Θεσσαλονίκης.

Η Σημαία, η οποία παρασημοφορήθηκε, κυμάτιζε στο ιστό του Θ/Κ    «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» κατά τις νικηφόρες Ναυμαχίες της ΕΛΛΗΣ και της ΛΗΜΝΟΥ, στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, όπου το πλοίο καταναυμάχησε τον Οθωμανικό στόλο. Μετά το τέλος των Πολέμων, ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης παρέδωσε τη Σημαία στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, όπου φυλάσσεται μέχρι και σήμερα, παραμένοντας ανάμεσα στα ιερότερα εκθέματα.

Η τελετή άρχισε με αγιασμό και ακολούθησε ομιλία του Κυβερνήτη του πλοίου αρχιπλοιάρχου Σ. Χαραλαμπόπουλου Π.Ν.

Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας, οι Αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων ή εκπρόσωποί τους, μέλη της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος, Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ή εκπρόσωποί τους, οι Θρησκευτικές, Δικαστικές και Πρυτανικές αρχές ή εκπρόσωποί τους καθώς και εκπρόσωποι του Επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια, ακολούθησε επίδειξη μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με συμμετοχή της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, ενός ελικοπτέρου τύπου S70B Aegean Hawk, ομάδων/σκαφών της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών καθώς και ενός ελικοπτέρου CH-47D Chinook του Στρατού Ξηράς, στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της θέσης ελλιμενισμού του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ». Την ανωτέρω επίδειξη παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ευρισκόμενο κατά μήκος της παραλιακής οδού της Θεσσαλονίκης.

 

  • Ακολουθεί η ομιλία του Κυβερνήτου του Θ./Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ».

 

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας

 Σας καλωσορίζω στο ιερότερο ιστορικό κειμήλιο του νεώτερου Ελληνισμού.           

 Το ζωντανό και αγέρωχο τεθωρακισμένο καταδρομικό Γ. Αβέρωφ, πριν 106  

 χρόνια την 1η Σεπτεμβρίου 1911, καταφθάνει στην Ελλάδα στον όρμο του

Φαλήρου, με κυβερνήτη τον Πλοίαρχο Παύλο Κουντουριώτη.

 Το μέγεθός του εντυπωσιάζει και για το λόγο αυτό, ο κόσμος που το υποδέχεται το μετονομάζει σε θωρηκτό, ενώ τίθεται άμεσα ως ναυαρχίδα του Ελληνικού Στόλου.

Το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ ήταν ένα από τα πιο αξιόπιστα, ταχύτερα, ταχυβόλα και αποτελεσματικά πλοία της εποχής του. Ενωμένο αναπόσπαστα, με την προσωπικότητα και το πατριωτικό σθένος του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, παραμένει έως τώρα το πλοίο που δεν γνώρισε την ήττα ή την καταστροφή.

Είναι το μόνο πολεμικό πλοίο στον κόσμο που συμμετείχε ενεργά και στους δύο παγκοσμίους πολέμους. Είναι το μοναδικό κομμάτι ελληνικής επικράτειας που παραμένει συνεχώς ελεύθερο και ελληνικό τα τελευταία 106 χρόνια.

Το Αβέρωφ δίνει πολλές μάχες, με τον αέρα της υπεροχής και μάχιμο στην πρώτη γραμμή, ωσάν θεία δύναμη να το έχει υπό την προστασία της.

Το θωρηκτό της νίκης ξεκινά την δαφνοστεφανωμένη πορεία του στους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912-1913 και υπό την χαρισματική ηγεσία του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, απελευθερώνει τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Με τις δύο ναυμαχίες Έλλης και Λήμνου, εγκαθίσταται η ελληνική ναυτική κυριαρχία σε όλο το Αιγαίο, η οποία και καθορίζει την έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων και τον διπλασιασμό των ελληνικών εδαφών.

Με το πέρας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η Ελλάδα είναι στις νικήτριες δυνάμεις  το θωρηκτό μας καταπλέει στην Κωνσταντινούπολη και η τεράστια σημαία του κυματίζει απέναντι από την Αγιά Σοφιά.

Στην Μικρασιατική εκστρατεία το πλοίο συμμετέχει ενεργά μεταφέροντας ελληνικά στρατεύματα και βοηθώντας με το πυροβολικό του στην προέλαση του στρατού μας και στην κατάληψη στρατηγικών θέσεων του εχθρού. Κατά την υποχώρηση και την καταστροφή βοηθά αποτελεσματικά με τα πυροβόλα του, κρατώντας τα εχθρικά στρατεύματα στα υψώματα, ώστε οι μονάδες του στρατού μας, προστατευμένες και συντεταγμένες, να φθάσουν στα παράλια και να επιβιβαστούν με ασφάλεια στα ελληνικά πλοία.

Κατά τον Β’ ΠΠ φεύγει στη μέση Ανατολή επικεφαλής του Ελληνικού Στόλου και συνεχίζει να γράφει Ιστορία προστατεύοντας νηοπομπές και λιμάνια με κύρια δράση στον Ινδικό ωκεανό. Επιστρέφει στην ελεύθερη Ελλάδα το 1944 υπερήφανος και επικεφαλής του Στόλου μας. Αποσύρεται δε της ενεργού υπηρεσίας, μόνον όταν κάνει το τελευταίο του ταξίδι το 1945 για να ενώσει τα Δωδεκάνησα με τη μητέρα Ελλάδα.

Το 1983 το θωρηκτό Αβέρωφ κερδίζει μία ακόμα μάχη. Το Πολεμικό Ναυτικό αποφασίζει την αναγέννησή του, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, μέρα με τη μέρα.

Όλη η Ελλάδα σε ένα πλοίο.

Η αγέρωχη ναυαρχίδα των οραμάτων και ελπίδων του Ελληνικού Έθνους με πλήρωμα όλους τους Έλληνες, είναι εδώ, στη Θεσσαλονίκη ζωντανή, ξανά μετά από 72 χρόνια.

Το Αβέρωφ ταξίδεψε 270 ναυτικά μίλια, μοναδικό παγκοσμίως εγχείρημα για πλοίο αυτής της ηλικίας, για να καταδειχθεί ότι το πλοίο αυτό ενώνει όλους τους Έλληνες. Αυτό μαρτυρά και η αθρόα προσέλευση των χιλιάδων επισκεπτών για να τιμήσουν το Θωρηκτό της Νίκης.

Διδάσκει Εθνική αυτογνωσία και είναι σύμβολο εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας.

Εμπνέει αισιοδοξία και δύναμη και αποδεικνύει ότι όταν είμαστε ενωμένοι ως λαός μεγαλουργούμε με επιτεύγματα διαχρονικής αξίας για τον άνθρωπο, τις κοινωνίες και το έθνος μας.

Μπροστά μας έχουμε την τιμημένη σημαία που ήταν επηρμένη στον κύριο ιστό του θωρηκτού Γ. Αβέρωφ κατά την διάρκεια των δύο ναυμαχιών, Έλλης και Λήμνου, και η οποία είναι διάτρητη από θραύσμα εχθρικής οβίδας.

 

Στη σημαία αυτή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απονέμει σήμερα τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος.

 

Το τάγμα του Σωτήρος είναι το πρώτο και διακεκριμένο Τάγμα Αριστείας.

Ιδρύθηκε το 1829 και φέρει το όνομα του Σωτήρος για να ανακαλεί στην

μνήμη, ότι με την θεία του συμπαράσταση πραγματοποιήθηκε η ελληνική

παλιγεννεσία. Η απονομή του όμως ξεκίνησε από τον Βασιλέα Όθωνα το 1833.

 

Η μπροστινή όψη του Αστέρος και του Σταυρού φέρουν την εικόνα του Σωτήρος

κατασκευασμένη από σμάλτο με την επιγραφή << Η ΔΕΞΙΑ ΣΟΥ ΧΕΙΡ, ΚΥΡΙΕ,

ΔΕΔΟΞΑΣΤΑΙ ΕΝ ΙΣΧΥΙ>>. Η πίσω όψη του Σταυρού  φέρει τον ελληνικό

σταυρό με την επιγραφή  << Η ΕΝ ΑΡΓΕΙ ΔΕ ΕΘΝΙΚΗ ΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ αωκθ’>>.