Εορτασμός Επετείου του Κινήματος του Ναυτικού το Μάιο του 1973

967

Tην Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 εορτασθηκε η 43η επέτειος του Κινήματος του Ναυτικού το Μάιο του 1973 στο Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα (MAA) «Α/Τ ΒΕΛΟΣ» που ελλιμενίζεται στο χώρο του Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο.

Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ Βασίλειος Λεβέντης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Δρίτσας, βουλευτές του Κοινοβουλίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, o Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Διονύσιος Χατζηδάκης, επίτιμοι Αρχηγοί, μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, εν αποστρατεία στελέχη του ΠΝ, Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί που έλαβαν μέρος στο κίνημα, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών από όλους τους κλάδους των ΕΔ και ΣΑ και αντιπροσωπείες μαθητών Στρατιωτικών Σχολών.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσιος Χατζηδάκης και ο Κυβερνήτης του Α/Τ ΒΕΛΟΣ Πλοίαρχος Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος ΠΝ. Κύριος ομιλητής ήταν ο Επίτιμος Αντιναύαρχος ΠΝ Άγγελος Χρυσικόπουλος.

Ακολουθεί η ομιλία του κυβερνήτη του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» και Α/Τ «ΒΕΛΟΣ» Πλοιάρχου Σ. Χαραλαμπόπουλου Π.Ν.

Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας

……………

Αγαπητοί Προσκεκλημένοι- Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στο Αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ στην επέτειο του Κινήματος του Ναυτικού.

 «Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ντόπιοι και ξένοι ότι δεν έχουμε μπαρκάρει στον… Τιτανικό. Να αντιληφθούν, ότι ο λαός μας είναι πλήρωμα της τριήρους ΟΛΥΜΠΙΑΣ που μετέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου. Είναι πλήρωμα του ΑΒΕΡΩΦ, συμβόλου της Εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο. Είναι πλήρωμα του ΒΕΛΟΣ, συμβόλου της πίστης όλων των πολιτών, ένστολων και άστολων, στη Δημοκρατία και της υποχρέωσής τους να την υπερασπίζονται αταλάντευτα μέχρις εσχάτων. Τα σύμβολα αυτά, ΑΒΕΡΩΦ, Κίνημα του Ναυτικού, και το ΒΕΛΟΣ ως σύμβολο αντιδικτατορικού αγώνα των Ενόπλων Δυνάμεων, απέδειξαν το τι μπορούμε να επιτύχουμε ως Λαός ενωμένοι, αποστασιοποιημένοι από κομματικές εξαρτήσεις, ιδεολογικές αγκυλώσεις και τυφλούς δογματισμούς».

Αυτά τα λόγια είναι η παρακαταθήκη που βροντοφώναξε, μεταξύ άλλων, ο αείμνηστος Ναύαρχος Νικόλαος Παππάς, πριν λίγα χρόνια, κατά την τελευταία του ομιλία, εδώ στο χώρο αυτό.

Η σημερινή επέτειος είναι εκδήλωση Τιμής και Μνήμης, αφιερωμένη σε μια ακόμα παραδειγματική κίνηση των ανδρών του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Άνδρες που έμειναν πιστοί και τίμησαν τον όρκο τους να υπηρετήσουν υπέρτατα την πατρίδα, που τίμησαν τις θεμελιώδεις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού – Ελευθερία και Δικαιοσύνη – επιβεβαιώνοντας, ότι ο Έλληνας ναυτικός κρατά γερά και σταθερά το τιμόνι της Ελληνικής ιστορίας, χιλιάδες χρόνια τώρα. Άνδρες που έμειναν πιστοί στη θέση «Μητρός τε και πατρός και απάντων των προγόνων τιμιότερον και αγιότερον εστί η Πατρίς».

Το Μάιο του 1973 ο αείμνηστος Ναύαρχος Νικόλαος Παππάς, Κυβερνήτης του αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ, το άξιο πλήρωμά του και όλοι όσοι μετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού, μήνυσαν, ανά την οικουμένη, ότι οι φρουροί της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, παραμένουν ακοίμητοι.

Αφύπνισαν τον μουδιασμένο και για μια ακόμη φορά ταλαιπωρημένο Ελληνικό λαό, να θυμηθεί, ότι αυτός όρισε, πριν χιλιάδες χρόνια, την έννοια της Δημοκρατίας.

Αποτύπωσαν ανεξίτηλα τη σιγουριά, πως η ομοψυχία οδηγεί σε υψηλά επιτεύγματα.

Προασπίστηκαν, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, ως νομοτελειακό δικαίωμα.

Συνάδελφοι του Κινήματος του Ναυτικού, ο αγώνας που δώσατε υπέρ αξιών και ιδανικών είναι σήμερα ορόσημο και φάρος για εμάς τους νεότερους, αλλά και για τους επόμενους από εμάς. Η ΕΛΛΑΔΑ, η ανθρωπότης, χρειάζεται το αγνό, το άδολο, το ανθρωπιστικό ιδεώδες των αγώνων σας.

Ανάγκη η αγάπη για την πατρίδα να γίνει πράξη ζωής. Ανάγκη για τον καθέναν μας η ευθύνη, ότι «Εγώ θα σώσω τον κόσμο. Αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω».

Σας Ευχαριστώ