Επετειακή Εκδήλωση για το Αντιτορπιλικό ΑΔΡΙΑΣ

985

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση για το Αντιτορπιλικό (Α/Τ) ΑΔΡΙΑΣ, με αφορμή τη συμπλήρωση των 75 ετών από τον κατάπλου του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επί του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», στο Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης, στη Μαρίνα Φλοίσβου, παρουσία της Α. Ε. Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο κ. Θεόδωρος Δρίτσας ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Ρήγας, μέλη του Κοινοβουλίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ή εκπρόσωποί τους, επίτιμοι Αρχηγοί, τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, εν αποστρατεία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και συγγενείς του πληρώματος του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με την Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος», η οποία προέβη στην παραγωγή και την αδαπάνως προσφορά της προβολής του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ελεύθερον το Εύψυχον» για την ηρωική δράση του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ με Κυβερνήτη το Ναύαρχο Τούμπα προσέκρουσε σε νάρκη την 22 Οκτωβρίου στην περιοχή της Καλύμνου, με αποτέλεσμα την απώλεια 21 μελών του πληρώματος και ολόκληρης της πλώρης του. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του πληρώματός του, κατέστη αξιόπλοο και αφού διήνυσε 730 ναυτικά μίλια κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια την 6η Δεκεμβρίου 1943, εν μέσω επευφημιών και απόδοσης τιμών από το συμμαχικό στόλο.

Πλοίαρχος Μιχαήλ Λαμπίρης ΠΝ

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ