Επετειολόγιο Νοεμβρίου

1072

ΕΠΕΤΕΙΟΛΟΓΙΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

1/11/1800 Οι αντιπρόσωποι της Γερουσίας των νησιών του Ιονίου, Αντώνιος Καποδίστριας και Νικόλαος Σγούρος, γίνονται δεκτοί στην Κωνσταντινούπολη και παραλαμβάνουν από τον Μέγα Βεζύρη το Σύνταγμα, το οποίο αναγνωρίζει την αυτονομία της Επτανήσου. Τη σημαία του νέου κράτους ευλογεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

1/11/1821 Ναυμαχία βορείως του Ηρακλείου Κρήτης, μεταξύ του Ελληνικού Στόλου υπό το Ναύαρχο Α. Μιαούλη και του Τουρκοαιγυπτιακού υπό τον Ιμπραήμ. Ο Ελληνικός Στόλος, αποτελούμενος από 45 μικρά πλοία, διασκορπίζει τον εχθρικό στόλο, ο οποίος αποτελείτο από περισσότερα των διακοσίων πλοίων. Κυριεύτηκαν 7 τουρκικά φορτηγά πλοία με πολεμοφόδια, τροφές και στρατεύματα. Ο εχθρικός στόλος με σοβαρές απώλειες, καταδιώχθηκε από τον ελληνικό μέχρι την Κάρπαθο.

1/11/1940 Βομβαρδίζεται από 169 ιταλικά αεροσκάφη συνολικά, ο Ναύσταθμος Σαλαμίνος, η Θεσσαλονίκη (4 φορές μέσα στην ημέρα), η Κέρκυρα, το Μέτσοβο, η Καστοριά, η Λάρισα, η Θήβα, ο Πειραιάς, ο Ισθμός της Κορίνθου, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και η Σούδα.

2/11/1912 Ο Ελληνικός Στόλος αποβιβάζει άγημα 240 πεζοναυτών και εκδιώκει τις τουρκικές δυνάμεις από το Άγιο Όρος. Στην επιχείρηση συμμετέχουν το θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» και τα αντιτορπιλικά «ΘΥΕΛΛΑ», «ΙΕΡΑΞ», «ΠΑΝΘΗΡ».

4/11/1912 Ο Ελληνικός Στόλος με ναυτικό αποβατικό άγημα απελευθερώνει την Ικαρία.

4/11/1944 Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Ελλάδος από τους Γερμανούς. Γερμανικές φρουρές παραμένουν σε Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μήλο και στο βορειοδυτικό τμήμα της Κρήτης, μέχρι τον Μάιο του 1945.

5/11/1982 Κατάπλους στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας της νεοναυπηγηθείσας, στη Ολλανδία, Φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» F- 451, τύπου ”S”, με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ν. Θεμελίδη ΠΝ.

6/11/1856 Ίδρυση Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (ΜΤΝ).

6/11/1996 Το επιβατηγό «ΣΑΜΑΙΝΑ» προσκρούει στην Πυραυλάκατο «ΚΩΣΤΑΚΟΣ» με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Κ. Λάζαρη ΠΝ, στη θαλάσσια περιοχή Αυλάκια Σάμου. Αποτέλεσμα ήταν η βύθιση του ΚΩΣΤΑΚΟΥ και ο θάνατος 4 μελών του πληρώματός του. Μετά από επίπονες προσπάθειες το πλοίο ανελκύσθηκε στις 15 Μαρτίου 1997, αλλά δεν κρίθηκε οικονομικά σκόπιμη η επισκευή και η εκ νέου ενεργοποίησή του.

8/11/1912 Έναρξη των επιχειρήσεων για απελευθέρωση της Λέσβου από τους Τούρκους. Αρχικά γίνεται η κατάληψη της πόλεως της Μυτιλήνης από αγήματα του Στόλου και δύναμη του στρατού ξηράς 1.000 ανδρών που επέβαιναν στο θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» και σε τρία επίτακτα ατμόπλοια. Μετά από σκληρές μάχες, στις 8/12/1912, παραδίδεται η φρουρά των Τούρκων η οποία αποτελείτο από 2.000 άνδρες.

8/11/1912 Το τορπιλοβόλο «14» με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Περικλή Αργυρόπουλο εισέρχεται εν μέσω ισχυροτάτης θυέλλης στο λιμάνι του Αϊβαλί (Κυδωνίαι) και τορπιλίζει την καινούργια τουρκική κανονιοφόρο «Τραπεζούντα», η οποία βυθίζεται. Ο Αργυρόπουλος εξέρχεται από τον όρμο των Κυδωνιών, ενώ βάλλεται συνεχώς από τα πυροβολεία της ξηράς, χωρίς το πλοίο του να πάθει τίποτα.

9/11/1822 Δύναμη του στόλου Ύδρας και Σπετσών από 8 πλοία, προσβάλλει και νικά τον Τουρκικό Στόλο του Γιουσούφ Πασσά, οποίος πολιορκούσε το Μεσολόγγι. Έτσι αποκαθίσταται η επικοινωνία του Μεσολογγίου από τη θάλασσα, το οποίο όμως συνεχίζει να πολιορκείται από ξηράς.

10/11/1941 Το Υποβρύχιο «ΓΛΑΥΚΟΣ», με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Β. Αρσλάνογλου ΒΝ, βυθίζει έμφορτο το γερμανικό φορτηγό «NORGURG» 2.392 τόνων, έξω από τα Χανιά.

10/11/1942 Το Υποβρύχιο «ΤΡΙΤΩΝ» με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Ε.
Κοντογιάννη ΒΝ αποπλέει από το Port Said για την τελευταία του πολεμική περιπολία στο Αιγαίο, με σκοπό αφ’ ενός μεν την παρεμπόδιση ενισχύσεων των δυνάμεων του Ρόμελ στη Βόρεια Αφρική, αφ’ ετέρου την εκτέλεση ειδικής επιχείρησης αποβίβασης 5 Ελλήνων πρακτόρων στην Εύβοια, με την επονομασία «NEPTUNE».

11/11/1912 Έναρξη επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της Χίου από τους Τούρκους. Αποβίβαση του 7ου Συντάγματος Πεζικού, νότια από το λιμάνι της Χίου, που μεταφέρεται με τα ατμόπλοια «ΠΑΤΡΙΣ», «ΣΑΠΦΩ» και «ΕΡΙΕΤΤΑ» και έχει την υποστήριξη της Μοίρας Ευδρόμων του Ελληνικού Στόλου. Την επομένη απελευθερώνεται η πόλη της Χίου. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται έως τις 21/12/1912 στο εσωτερικό του νησιού, οπότε παραδίδεται η τουρκική φρουρά από 37 αξιωματικούς και 1.800 οπλίτες.

13/11/1822 Υδραίικος στόλος υπό τον Λάζαρο Παναγιώτη αποβιβάζει στο Μεσολόγγι 1.500 άνδρες υπό τους Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Ηλία Τσαλαφατινό, Κανέλλο Δεληγιάννη και Ανδρέα Ζαΐμη, για ενίσχυση της φρουράς του Μεσολογγίου.

13/11/1912 Ενσωμάτωση της Σάμου με την υπόλοιπη Ελλάδα.

15/11/1940 Τα αντιτορπιλικά του Ελληνικού Στόλου «ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ», «ΨΑΡΑ» ΚΑΙ «ΥΔΡΑ», εκτελούν την πρώτη επιδρομή στο στενό του Οτράντο, επάνω στις γραμμές ανεφοδιασμού των Ιταλών από Ιταλία προς Αλβανικό μέτωπο. Παρότι τα πλοία μας δεν συνάντησαν τον Ιταλικό Στόλο ή αεροσκάφη, η ενέργεια αυτή εθεωρήθη από τους Συμμάχους άκρως ορμητική και ριψοκίνδυνη και τους προκάλεσε θαυμασμό. Η ελληνική κοινή γνώμη και ο Τύπος υποδέχθηκαν με χαρά και ενθουσιασμό την επιχείρηση αυτή των πλοίων μας.

15/11/1972 Βυθίζεται το Οχηματαγωγό «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΜΕΡΛΙΝ» L-166, με
κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Γ. Μπεγιέτη, λόγω σύγκρουσής του με το δεξαμενόπλοιο «WORLD HERO», 3 μίλια νότια από το λιμάνι του Πειραιά. Μαζί του συμπαρασύρει στο βυθό συνολικά 44 άτομα από το πλήρωμα.

15/11/1981 Κατάπλους στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας της νεοναυπηγηθείσας, στην Ολλανδία, Φρεγάτας «ΕΛΛΗ» F-450, τύπου ”S”, με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Γ. Δεμέστιχα ΠΝ.

16/11/1942 Το Υποβρύχιο «ΤΡΙΤΩΝ» με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Ε. Κοντογιάννη ΒΝ ενώ περιπολεί στο στενό ΚΑΦΗΡΕΑ, εντοπίζει γερμανική νηοπομπή με ισχυρή συνοδεία ενός αντιτορπιλικού και δυο ανθυποβρυχιακών καταδιωκτικών, εναντίον των οποίων επιτίθεται καταφέρνοντας να πλήξει το έμφορτο ατμόπλοιο «ALBA JULIA». Στη συνέχεια το Υποβρύχιο, μετά πολύωρη καταδίωξή του από το καταδιωκτικό «UJ-2102» (πρώην θαλαμηγό «ΜΠΡΙΖΙΤ» του εφοπλιστή Ευγενίδη), εξαναγκάζεται, λόγω εκτεταμένων βλαβών, από τον μεγάλο αριθμό βομβών βάθους που δέχεται, σε ανάδυση και εξόρμηση διά πυροβόλου. Μετά σφοδρή ανταλλαγή πυρών εμβολίζεται από τον διώκτη του, με αποτέλεσμα να βυθιστεί σε απόσταση 3 ν.μ. από την ευβοϊκή ακτή, αφού το πλήρωμά του αγωνίζεται ηρωικά επί 8 ώρες περίπου. Απωλέσθηκαν συνολικά 24 άνδρες, 30 αιχμαλωτίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης του υποβρυχίου Υποπλοίαρχος Επαμεινώνδας Κοντογιάννης, ενώ 2 διέφυγαν κολυμπώντας.

17/11/1815 Υπογράφεται στο Παρίσι συνθήκη, μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας (Κάστλερι και Ουέλιγκτων) και της Ρωσίας (Καποδίστριας, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, και Ροζονμόφσκι), με την οποία τα Επτάνησα γίνονται κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο με το όνομα «Ηνωμένα Κράτη των Ιονίων Νήσων», υπό την αποκλειστική προστασία της Μεγάλης Βρετανίας.

19/11/1925 Ιδρύεται το Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά (ΝΝΠ).

19/11/1943 Γερμανικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον της Σάμου, η οποία μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών έχει απελευθερωθεί από τον Ελληνικό Ιερό Λόχο και Βρετανούς κομάντος. Η επίθεση είναι σφοδρή και οι Γερμανοί δεν μπορούν να αποκρουστούν. Το στρατηγείο Μέσης Ανατολής διατάσσει τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς να εκκενώσουν το νησί. Οι δυνάμεις αυτές μεταφέρονται στην Τουρκία. Μαζί τους 12.800 Έλληνες κάτοικοι πρόσφυγες και 8.000 Ιταλοί.

22/11/1954 Ιδρύεται το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ).

24/11/1912 Ελληνικό στρατιωτικό απόσπασμα από δύο τάγματα πεζικού και μία πυροβολαρχία, μεταφέρεται με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Μοίρας Ιονίου και αποβιβάζεται στους Αγίους Σαράντα της Βορείου Ηπείρου, τους οποίους απελευθερώνει.

30/11/1942 Το Υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Ν. Ρουσσέν Β.Ν., βυθίζει γερμανικό φορτηγό πλοίο 8.000 τόνων, στην περιοχή της νησίδος Αλίμνια της Δωδεκανήσου.

_______________________________________________________________________