ΕΠΕΤΕΙΟΛΟΓΙΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

1193

2/10/325 π.Χ. Ο Ελληνικός Στόλος του Μ. Αλεξάνδρου αποτελούμενος από 150 πλοία, υπό τον Ναύαρχο Νέαρχο, αποπλέει από την Περσία για την Ινδία, όπου φθάνει μετά από επτά ημέρες.

5/10/1821 Οι κάτοικοι της Καρπάθου επαναστατούν κατά των Τούρκων.

5/10/1904 ‘Έναρξη λειτουργίας Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στις σημερινές εγκαταστάσεις της. Το κτίριο είναι δωρεά του Π. Βασάνη.

5/10/1912 Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος) κατά της Τουρκίας. Ο Στόλος του Αιγαίου με επικεφαλής το Θωρηκτό «Γ.ΑΒΕΡΩΦ», επιβαίνοντος του Αρχηγού Στόλου Παύλου Κουντουριώτη, αποπλέει πανηγυρικά από το Φάληρο για τις ναυτικές επιχειρήσεις απελευθερώσεως των νήσων του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και την απόκτηση του θαλάσσιου ελέγχου σε όλο το Αιγαίο, ώστε να απαγορευτούν οι θαλάσσιες μεταφορές και ενισχύσεις των Τούρκων.

7/10/1571 Ναυμαχία Ναυπάκτου μεταξύ Τουρκικού Στόλου και Ενωμένου Χριστιανικού Στόλου (Βενετοί, Ισπανοί, Γενοβέζοι, Μαλτέζοι, Κρητικοί και Κερκυραίοι). Οι Τούρκοι κατατροπώνονται. Η τελευταία κωπήλατος ναυμαχία και η πρώτη που έγινε με ουσιαστική χρήση πυροβολικού.

8/10/1912 Απελευθέρωση της Λήμνου. Ο Ελληνικός Στόλος με ναυτικό άγημα καταλαμβάνει τη Λήμνο και ιδρύει τη Στρατηγική βάση του Στόλου στο Μούδρο.

9/10/1823 Δεκατρία Τουρκικά πλοία αποτυγχάνουν να ενεργήσουν απόβαση στο λιμένα της Σκιάθου, τον οποίο υπερασπίζονται 400 κάτοικοι του νησιού.

9/10/1826 Τέσσερα Τουρκικά πλοία που φέρουν παραπλανητικά την Αγγλική σημαία, εμφανίζονται στο λιμάνι Κιτριών Μεσσηνίας, με πρόθεση να αποβιβάσουν αγήματα. Αφού όμως δέχονται σφοδρά πυρά από την ακτή και από το Ελληνικό πλοίο «ΛΕΩΝΙΔΑΣ» με κυβερνήτη τον Δημήτριο Λάμπρο, αποσύρονται με σοβαρές απώλειες.

9/10/1943 Το Αντιτορπιλικό «ΜΙΑΟΥΛΗΣ» με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Κ. Νικητιάδη ΒΝ, μαζί με το Βρετανικό «ΠΑΝΘΗΡ», εκτελούν καταδρομή στα Γερμανοκρατούμενα Δωδεκάνησα. Μετά από σφοδρή αεροπορική επίθεση των Γερμανών με είκοσι «ju 87», βυθίζεται μέσα σε 5΄το Βρετανικό Αντιτορπιλικό, το πλήρωμά του οποίου διασώθηκε από το «ΜΙΑΟΥΛΗ» παρά τον συνεχιζόμενο σφοδρό αεροπορικό βομβαρδισμό. Στη συνέχεια τα Γερμανικά αεροπλάνα επιτίθενται στο «ΜΙΑΟΥΛΗ», αλλά το πλοίο με επιτυχείς ελιγμούς και αύξηση της ταχύτητος καταφέρνει να αποφύγει τις βόμβες.

12/10/1972 Ίδρυση Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Η ίδρυσή της σηματοδότησε τη συστηματική αντιμετώπιση ρύπανσης των θαλασσών μας.

16/10/1943 Το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου 1943 το Αντιτορπιλικό «ΜΙΑΟΥΛΗΣ» με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Ε. Μπουντούρη Β.Ν., βυθίζει σε συνεργασία με Βρετανικό Αντιτορπιλικό, τέσσερα Γερμανικά πλοία (ένα φορτηγό 1.000 τόνων, ένα αποβατικό, μια τορπιλάκατο και ένα έτερο πολεμικό) στις επιχειρήσεις Δωδεκανήσου.

16/10/1944 Τα Ναρκαλιευτικά, «ΚΑΣΟΣ» με κυβερνήτη τον έφεδρο ανθυποπλοίαρχο Μ.Μαθαρίκο και «ΚΩΣ» με κυβερνήτη τον έφεδρο Υποπλοίαρχο Λάρδη, προσέκρουσαν σε νάρκες στο Σαρωνικό και βυθίστηκαν στην προσπάθεια διάνοιξης διαύλου για τον Πειραιά, κατά την επιστροφή του Ελληνικού Στόλου στην ελεύθερη πλέον Ελλάδα.

17/10/1944 Ο απόδημος Ελληνικός Στόλος, με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» και κυβερνήτη τον γιό του Παύλου Κουντουριώτη, Πλοίαρχο Θεόδωρο Κουντουριώτη ΒΝ, αγκυροβολεί το απόγευμα της ημέρας αυτής στον όρμο του Φαλήρου, μετά την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Την επομένη υψώνεται στην Ακρόπολη η Ελληνική Σημαία του θωρηκτού «ΑΒΕΡΩΦ».

18/10/1912 Απελευθερώνεται από τους Τούρκους ο Άγιος Ευστράτιος, η Θάσος και η Ίμβρος. Στην επιχείρηση λαμβάνει μέρος μοίρα του Ελληνικού Στόλου που αποβιβάζει ναυτικό άγημα και διλοχία πεζικού.

18/10/1912 Βύθιση του Τουρκικού Θωρηκτού «FETIH- BULLENT» από το Τορπιλοβόλο «11», με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση, στη Θεσσαλονίκη.

19/10/1912 Απελευθέρωση της Σαμοθράκης από μοίρα του Ελληνικού Στόλου.

20/10/1827 Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Συγκρούονται 27 πλοία των Μεγάλων Δυνάμεων, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, υπό τους ναυάρχους Δεριγνύ, Κόδριγκτον και Χέιντεν με 89 πλοία του Τουρκο-αιγυπτιακού στόλου. Η άρνηση του Ιμπραήμ να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο, μετά από την προειδοποίηση των τριών Δυνάμεων, οδήγησε στη ναυμαχία και στην καταστροφή του Τουρκο-αιγυπτιακού στόλου. Απώλειες, Τουρκο-αιγυπτίων 60 βυθισμένα πλοία και 6.000 νεκροί, ενώ από τους Συμμάχους 650 νεκροί χωρίς να βυθιστεί κανένα πλοίο. Ήταν η τελευταία μεγάλη ναυμαχία παγκοσμίως, ανάμεσα σε ιστιοφόρα πλοία. Η ναυμαχία αυτή βοήθησε καθοριστικά την αίσια έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης.

21/10/1912 Απελευθέρωση της Πρέβεζας από Μοίρα του Ελληνικού Στόλου Ιονίου, υπό τον Πλοίαρχο Ιωάννη Δαμιανό και από τμήμα του Ελληνικού στρατού Ηπείρου, υπό τον Ταγματάρχη Σπηλιάδη.

21/10/1931 Ο Ελληνισμός της Κύπρου επαναστατεί κατά του Αγγλικού καθεστώτος ζητώντας την ένωσή του με την Ελλάδα.

22/10/1912 Το Αντιτορπιλικό «ΙΕΡΑΞ» και με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Α.Βρατσάνο, απελευθερώνει τα Ψαρά από τους Τούρκους.

22/10/1943 Κατά τις επιχειρήσεις Δωδεκανήσου, το Αντιτορπιλικό «ΑΔΡΙΑΣ» με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα ΒΝ, προσκρούει σε νάρκη και αποκόπτεται η πλώρη του, ενώ φονεύονται 21 και τραυματίζονται 30 άνδρες του πληρώματός του. Ο κυβερνήτης του, Ι.Τούμπας, αντί να το εγκαταλείψει, κατορθώνει να το οδηγήσει στη Μικρασιατική ακτή, από όπου μετά από πρόχειρες επισκευές και χωρίς πλώρη αποπλέει και διασχίζει τη Μεσόγειο, καταπλέοντας στην Αλεξάνδρεια την 6η Δεκεμβρίου 1943, εν μέσω συγκινητικής και τιμητικής υποδοχής από τα επευφημούντα πληρώματα των Ελληνικών και Συμμαχικών πλοίων.

24/10/1912 Ναυτικά αγήματα του θρυλικού θωρηκτού «ΑΒΕΡΩΦ», υπό τον Αρχηγό του Στόλου Υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη απελευθερώνουν τη νήσο Τένεδο.

24/10/1945 Το Ναρκαλιευτικό «ΠΗΝΕΙΟΣ», στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εκκαθαρίσεως των Ελληνικών θαλασσών μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, προσκρούει σε νάρκη, κατά την εκκαθάριση του Ναρκοπεδίου Πρεβέζης και βυθίζεται αύτανδρο.

24/10/1996 Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά παραδίδουν στο Πολεμικό Ναυτικό τη Φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ ( F-453) με πρώτο κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Δ. Κουρκούλη ΠΝ.

26/10/1912 Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Στις 11 το βράδυ υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη πρωτόκολλο παράδοσης, «άνευ όρων», της πόλεως από τους Τούρκους. Η Τουρκική φρουρά από 25.000 οπλίτες, 1.000 αξιωματικούς, 1.200 ίππους και 70 πυροβόλα, υπό τον Χασάν Ταξίν Πασσά, παραδίδεται στον Ελληνικό στρατό, ο οποίος εισέρχεται την επομένη απελευθερωτής και νικηφόρος στην πόλη, γενόμενος ενθουσιωδώς δεκτός από τους κατοίκους της.

27/10/1822 Στην Τένεδο ο Κανάρης με το πυρπολικό του, συνοδευόμενος από τον Βρατσάνο, διεισδύει ανάμεσα στον Τουρκικό στόλο. Μη μπορώντας να προσεγγίσει το πλοίο του Τούρκου ναυάρχου, πλησιάζει το «ΡΙΑΛΑ-ΓΕΜΙΣΣΙ», την αντιναυαρχίδα και την πυρπολεί. Χάνουν τη ζωή τους οκτακόσια μέλη του πληρώματός της. Ο Τουρκικός στόλος σηκώνει αμέσως άγκυρα και μέσα σε ολοκληρωτική σύγχυση προσπαθεί να φύγει το γρηγορότερο. Τα Τουρκικά συγκρούονται μεταξύ τους με ζημιές και πολλά θύματα. Τελικά καταφεύγει τρομοκρατημένος στο Τσανάκ–Καλέ, στα Δαρδανέλλια.

31/10/1918 Μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου, ναυτική Συμμαχική Μοίρα, στην οποία συμμετέχουν και τα Ελληνικά Θωρηκτά «Γ.ΑΒΕΡΩΦ» και «ΚΙΛΚΙΣ» περνά τα Στενά και αγκυροβολεί μπροστά από τα Ανάκτορα του Ντόλμα Μπακτσέ στην Κωνσταντινούπολη. Η Ελληνική σημαία είναι πλέον ορατή από την Αγία Σοφία. Ταυτόχρονα τμήμα της Κρητικής χωροφυλακής εγκαθίσταται στο Φανάρι, ως φρουρά του Πατριαρχείου. Συγκινητικές εκδηλώσεις ενθουσιασμού απ’ όλο τον Ελληνικό πληθυσμό της Κωνσταντινουπόλεως, που πίστεψε ότι πλησίαζε η μεγάλη ώρα της λύτρωσης.

28/10/1940 Η ΕΛΛΑΣ βροντοφωνάζει το ιστορικό «ΟΧΙ» κατά των Ιταλών. Ο Στρατός, κατά το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν, αμύνεται του πατρίου εδάφους σε αντίσταση μέχρις εσχάτων, ενώ από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού διατάσσονται, η πόντιση Ναρκοπεδίων και ο άμεσος απόπλους των Υποβρυχίων μας, για τις προσβάσεις Πατραϊκού – Κερκύρας– Αυλώνος.

28/10/1941 Ο λαός των Αθηνών γιορτάζει την πρώτη επέτειο του Ιστορικού ΟΧΙ. Παρά τις τρομακτικές απειλές και απαγορεύσεις των δυνάμεων κατοχής, πλήθος λαού παρελαύνει μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, το οποίο καλύπτει με δάφνες. Στο Πανεπιστήμιο εκφωνείται ο πρώτος πανηγυρικός από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Τσάτσο.

31/10/1940 Τα αντιτορπιλικά «ΨΑΡΑ» με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Π. Κώνστα και «ΣΠΕΤΣΑΙ» με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Β. Ασημάκη, ενεργούν τολμηρό βομβαρδισμό των παραλίων και της ενδοχώρας της περιοχής Κονιοπόλεως – Φιλιατών – Σαγιάδας, για ν’ ανακουφίσουν τα Ελληνικά τμήματα προκαλύψεως που πιέζονται σκληρά από τους Ιταλούς.