Η Τριήρης ”ΟΛΥΜΠΙΑΣ” εν πλώ ξανά μετά από 12 χρόνια

966

Την Τρίτη 19 Απριλίου 2016,πραγματοποιήθηκε με επιτυχία δοκιμαστικός πλους μετά από 12 χρόνια της τριήρους ”ΟΛΥΜΠΙΑΣ”,η οποία ελλιμενίζεται στο Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου,μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης της,που έλαβαν χώρο στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος. Της τριήρους επέβησαν εκατόν εβδομήντα (170) Ναυτικοί Δόκιμοι και Δόκιμοι Υπαξιωματικοί,οι οποίοι αποτέλεσαν τους κωπηλάτες της.Η τριήρης έπλευσε επί δίωρο στις προσβάσεις του όρμου φαλήρου χρησιμοποιώντας τα κουπιά αλλά και τα πανιά της.
Η έναρξη των εργασιών ναυπήγησης της τριήρους ”ΟΛΥΜΠΙΑΣ” πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1985. Οι εν λόγω εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 1987,διαρκώντας συνολικά είκοσι έξι μήνες. Έχει μήκος 36,90 μέτρα, πλάτος 5,50 μέτρα, βύθισμα 1,25 μέτρα και εκτόπισμα 35 τόνους.
Τα πρώτα έτη η τριήρης χρησιμοποιήθηκε για πλόες στο πλαίσιο πειραματικής αρχαιολογίας, στοχεύοντας στον καθορισμό των χαρακτηριστικών στοιχείων της πλεύσης της, της αντοχής της, των συνθηκών διαβίωσης των κωπηλατών της,καθώς επίσης και της πληρέστερης κατανόησης της τακτικής που χρησιμοποιείτο κατά τις ναυμαχίες.
Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της τριήρους ”ΟΛΥΜΠΙΑΣ” αποτέλεσαν η συμμετοχή της στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 1993, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη γέννηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα,καθώς και η μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας το βράδυ της 11ης Αυγούστου 2004.