Περισσότερα

    Αποστολή

    Η αποστολή των Π.Ν.Μ είναι, η αναζήτηση, περισυλλογή, συγκέντρωση, οργάνωση, διαφύλαξη, προστασία και συντήρηση, των πάσης φύσεως κειμηλίων και εκθεμάτων, που αναφέρονται στους κατά θάλασσα αγώνες, καθώς και κάθε είδος θαλάσσιας δραστηριότητας, των εν λόγω πλοίων, με σκοπό, διατηρώντας την αυθεντικότητα τους, να αποτελέσουν το μέσον προβολής της ιστορίας, των παραδόσεων, της προσφοράς και των αγώνων του Π.Ν. και παράλληλα, να καλλιεργούν τη Ναυτική Ιστορική Μνήμη τόσο για στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού όσο και στο κοινωνικό σύνολο ευρύτερα, στα πλαίσια της λειτουργίας τους ως πλοία μουσεία.

    Σήμερα το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θ/Κ «Γ. Αβέρωφ» αποτελεί ιερό σύμβολο μέσω του οποίου τιμώνται όλοι όσοι  υπηρέτησαν και έπεσαν για την πατρίδα στη θάλασσα. Είναι ένα ζωντανό κειμήλιο, είναι η Ναυαρχίδα όλων των Ελλήνων που διδάσκει την ένδοξη Ελληνική Ναυτική Παράδοση, και τον ηρωισμό των Ελλήνων. Το ΠΝΜ Θ/Κ «Γ. Αβέρωφ» αποτελεί εδώ και χρόνια μια δραστήρια εκπαιδευτική κοινότητα με καθημερινές επισκέψεις σχολείων, ιδρυμάτων, οργανισμών, καθώς και πλήθους ιδιωτών.

    Το ΠΝΜ Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ παράλληλα με τον εθνικό του σκοπό εκπληρώνει  και εκπαιδευτική αποστολή.

    Στην παγκόσμια ιστορία είναι ζήτημα εάν θα μπορούσαμε να συναντήσουμε άλλο πολεμικό πλοίο που να συνδέθηκε για σχεδόν μισό αιώνα με την ιστορία και τα πεπρωμένα ενός έθνους. Το Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», μοναδική ίσως εξαίρεση, μαζί με την προσωπικότητα και το πατριωτικό ήθος του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη διαμόρφωση ιστορικών γεγονότων εθνικής εμβέλειας, χωρίς, ουδέποτε να γνωρίσει την ήττα και την ατίμωση και να υποστείλει τη Σημαία μας έμπροσθεν του εχθρού.

    Ακόμα και μετά τον ειρηνικό επίλογο της πολεμικής του δράσης, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, η ψυχή του «Μπάρμπα Γιώργη» εξακολουθούσε να παραμένει ζωντανή, έτοιμη για την τελευταία μάχη. Ο έρανος που προκήρυξε το Πολεμικό Ναυτικό το 1984, προκειμένου να συμβάλει στα έξοδα αποκατάστασης του πλοίου, επέφερε εξαιρετικά αποτελέσματα, απόδειξη του ισχυρού συμβολισμού που το θωρηκτό είχε εδραιώσει για δεκαετίες στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων. Στην τελευταία του μάχη, αυτή της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, το «Γ. Αβέρωφ» βγήκε για άλλη μια φορά νικητής.