ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ – ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΟΥ Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ – Α/Τ ΒΕΛΟΣ

1261

Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 28 Απριλίου 2015 και ώρα 11.00 έλαβε χώρα τελετή Παράδοσης – Παραλαβής Καθηκόντων Κυβερνήτου Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ. Ο Πλωτάρχης Π. Τριπόντικας ΠΝ παρέδωσε καθήκοντα Κυβερνήτου στον Πλοίαρχο Σ. Χαραλαμπόπουλο ΠΝ.

Ακολουθούν οι Διαταγές Παραδίδοντος και Παραλαμβάνοντος Κυβερνήτου .

ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΟΥ Θ/Κ Γ.ΑΒΕΡΩΦ

Σε εκτέλεση διαταγής ΓΕΝ παραδίδω καθήκοντα Διευθυντού, Κυβερνήτου των Πλωτών Ναυτικών Μουσείων σήμερα Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ και Αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ .

Δεν φανταζόμαστε να υπάρχει σήμερα Έλληνας, ο οποίος κι από μακριά ακόμη, όταν αντικρίζει τον “Αβέρωφ” να μην συγκινείται. Πόσο μάλλον όταν ανέλθει και ακόμη περισσότερο όταν κληθεί να υπηρετήσει επ ́ αυτού. Εύλογος λοιπόν και η δική μου συγκίνηση για όλο το χρονικό διάστημα παραμονής και υπηρεσίας μου, στο ένδοξο αυτό Θωρηκτό που έγραψε τόσες λαμπρές σελίδες δόξας αλλά και στο Αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ που έγραψε και εκείνο την δική του λαμπρή ιστορία.

Κάθε βήμα, σε κάθε σημείο του «ΑΒΕΡΩΦ» και του Αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ», αποτελεί ένα ταξίδι τόσο στην ιστορία τους, όσο και στη ναυτική ιστορία της Ελλάδας, ένα ταξίδι σε μια ένδοξη ανάμνηση καθήκοντος προς την πατρίδα. Και αυτά τα βήματα στην ιστορία, είναι που τα πληρώματα αυτών των πλοίων και εγώ κληθήκαμε να διασώσουμε και να αναδείξουμε στους 19 μήνες της συνεργασίας μας στα ιστορικά αυτά πλοία. Για να αντεπεξέλθουμε λοιπόν σε αυτό το καθήκον, οφείλαμε να υπερβούμε των καθηκόντων εκείνων, που τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού γνωρίζουν άξια να πράττουν, καθώς η α ποστολή μας δεν προσδιοριζόταν σε κάποιο θαλάσσιο χώρο, αλλά στην άγνωστη και αχαρτογράφητη θάλασσα του πολιτισμού, στα κύματα της μουσειακής αντίληψης, των διεθνών και εθνικών κανόνων που αφορούν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το “Αβέρωφ” όχι πλέον ως Θωρηκτό μόνο , αλλά ταυτόχρονα και ως Πλωτό Ναυτικό Μουσείο όφειλε να αναπτύξει νέες δράσεις, εφαρμόζοντας όχι εθνικούς κανόνες εμπλοκής αυτή την φορά, αλλά τους κανόνες εκείνους που διέπουν τα πρότυπα λειτουργίας ενός σύγχρονου μουσείου, όπως αυτά ορίζονται σε διεθνείς κώδικες και προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε όλοι μαζί. Πετύχαμε συνεργασίες με ανώτατα πνευματικά ιδρύματα και φορείς πολιτισμού, συνδιοργανώσαμε μοναδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, θεματικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα. Το Θωρηκτό “Γ. Αβέρωφ” φιλοξένησε έργα ζωγραφικής, από την συλλογή της Πινακοθήκης της Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ ακόμη και σήμερα φιλοξενεί έκθεση της υδρογραφικής μας υπηρεσίας.

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί, Πολιτικό προσωπικ ό και ναύτες,

Μαζί εργασθήκαμε σκληρά, έντιμα, με μεθοδικότητα και αλληλεγγύη και καταφέραμε το ακατόρθωτο. Τώρα ο «ΑΒΕΡΩΦ» που από τον Ιούλιο του 14 είναιπλοίο έδρας Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, πλέει μεθ’ ορμής ακαθέκτου στην θάλασσα του Πολιτισμού και διδάσκει τις χιλιάδες των επισκεπτών την ναυτική μας παράδοση και ιστορία. Μαζί αποδείξαμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούν τα άξια στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού να πράξουν. Μαζί καταφέραμε να διπλασιάσουμε την επισκεψιμότητα μέσα σε ελά χιστο χρόνο. Πετύχαμε ρεκόρ από ιδρύσεως του ΑΒΕΡΩΦ ως Μουσείου, και εκτοξεύσαμε τους επισκέπτες στους 54.000 (από 28.000). Ήδη ένα άλλο ρεκόρ από ιδρύσεως έρχεται να προστεθεί. 18.000 επισκέπτες για το Α’ τετράμηνο έχουν ήδη ανέβει στο θρυλικό θωρηκτό. Αυξήσαμε ταυτόχρονα τα έσοδα ( πάνω από 300% στο πωλητήριο), δημιουργήσαμε (Υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις), καινοτομήσαμε ( Συντήρηση υπερκατασκευών με χρήση εναεριτών) και αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει όραμα, αυτό μπορεί να κατακτηθεί.

Η αρωγή της Ηγεσίας, η εξαίρετη και υποδειγματική συνεργασία με το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του ΓΕΝ, ταυτόχρονα πλέον με τους χορηγούς, υποστηρικτές και τους δωρητές που ήταν και είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη με την οποία κατακτήθηκαν όλοι οι στόχοι που θέσαμε.

Στον παραλαμβάνοντα Κυβερνήτη Πλοίαρχο Σωτήριο Χαραλαμπόπουλο ΠΝ με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά παραδίδω τα καθήκοντα του Κυβερνήτη. Με συγκίνηση, διότι ήταν ο άνθρωπος τον οποίο συμβουλευόμουν όλο αυτό το διάστημα και χαρά, διότι είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει πλέοντας μεθ’ ορμής ακαθέκτου και θα δούμε ακόμα πιο όμορφα πράγματα.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά

τους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές, υπαξιωματικούς, πολιτικό προσωπικό και ναύτες των δυο πλοίων που έφεραν πετυχημένα εις πέρας κάθε αποστολή που τους ανατέθηκε και με την προτροπή εκείνη που απέστειλε κάποτε η ελληνική ομογένεια της Αμερικής προς τους Έλλ ηνες της χώρας, όταν και σε κάποια άλλη στιγμή της ιστορίας βρέθηκαν να είναι γοναστισμένοι και αποθαρρυμένοι από το δυσβάσταχτο βάρος ενός οικονομικού ελέγχου και μιας πτώχευσης, εκείνης του 1897.

“Θαρρείτε, ελπίζετε, εργάζεσθε!”

Δηλαδή να έχετε θάρρος, να ελπίζετε και να εργάζεστε και ιδού!… Μπροστά σας μια νέα Ελλάδα θα ανατείλει ξανά.

Φεύγω βαθύτατα ικανοποιημένος για την τιμή που μου έκανε η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού να μου αναθέσει την θέση του ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΟΥ ΘΩΡΗΚΤΟΥ Γ. ΑΒΕΡΩΦ και του Αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ»

Πλωτάρχης Παναγιώτης Τριπόντικας Π.Ν.

Διευθυντής

ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΟΥ Θ/Κ Γ.ΑΒΕΡΩΦ

Σε εκτέλεση σχετικής διαταγής ΓΕΝ, παραλαμβάνω σήμερα καθήκοντα Κυβερνήτου του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» και του Α/Τ «ΒΕΛΟΣ», από τον Πλωτάρχη Π. Τριπόντικα ΠΝ.

Πριν τρία χρόνια παρέδωσα αυτά τα καθήκοντα κλείνοντας στην καρδιά μου όλη τη συγκίνηση, το δέος και την ιστορική ευθύνη που απεκόμισα , έχοντας την τιμή να είμαι παλαιότερα, για δύο σχεδόν χρόνια, Κυβερνήτης στο Θ/Κ Γ.ΑΒΕΡΩΦ. Στο ιερότερο κειμήλιο του νεότερου Ελληνισμού, στο μοναδικό τμήμα ελληνικής επικράτειας στο οποίο κυματίζει συνεχώς για 104 χρόνια η ένδοξη ελληνική σημαία. Και τώρα, ο Θεός με αξιώνει πάλι να βρεθώ στην ίδια τιμητική θέση , για να
συνεχίσω με σεβασμό στην ιστορική μνήμη και στην ανεκτίμητη αξία που έχει το πλοίο αυτό για τους Έλληνες, το σημαντικό έργο των προκατόχων μου.

Τη σημερινή εποχή, που αντιμετωπίζουμε σοβαρές δυσκολίες και οι αξίες δοκιμάζονται σκληρά, το Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ καλείται να παραμείνει φάρος Εθνικής υπερηφάνειας και αξιοσύνης.

Στηρίζομαι σε όλους σας Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, Πολιτικό προσωπικό και ναύτες. Με αλληλοσεβασμό και κοινό όραμα θα δώσουμε στη ναυαρχίδα όλων των Ελλήνων ακόμη περισσότερη πνοή και ζωντάνια, θα τ ην κάνουμε μάχιμη να αντιταχθεί στη φθορά των καιρών και να φωτοβολήσει Ελληνικό κλέος. Γιατί το Αβέρωφ είναι ιδέα, είναι θρύλος. Είναι η ενσάρκωση των διαχρονικών επικών Ναυτικών αγώνων και ιερών παραδόσεων των Ελλήνων.

Στην όλη μας προσπάθειά είμαι σίγουρος ότι θα έχο υμε την αμέριστη υποστήριξη της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, που τίμησε το ένδοξο πλοίο μας ορίζοντάς το να είναι το πρώτο πλοίο ΕΔΡΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ.

Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ με δράση στην πρόσφατη ιστορία μας, αποτελεί και αυτό έμβλημα αξιοπρέπειας και ελευθερίας. Παράλληλα οι επισκέπτες σε αυτό μπορούν να γνωρίσουν την οργάνωση και τη μορφή ενός νεότερου πλοίου. Με τη συμπαράσταση του πληρώματός του, θα προσπαθήσουμε να το αναδείξουμε ακόμη περισσότερο και να του δώσουμε νέα ορμή.

Το ιστιοφόρο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ και το αντίγραφο της Αθηναϊκής τριήρους ΟΛΥΜΠΙΑΣ, το οποίο το Ναυτικό προγραμματίζει να καταστήσει πλεύσιμ ο ξανά, είναι δύο πλοία που πρέπει να συντηρήσουμε και να προβάλλουμε την ιστορία τους καθώς και το τι αντιπροσωπεύουν στην ιστορική μας συνείδηση.

Ευχαριστώ τον απερχόμενο Κυβερνήτη Πλωτάρχη Π. Τριπόντικα Π.Ν. για το έργο που προσέφερε και το οποίο θα συνεχίσω. Του εύχομαι υγεία και καλή τύχη στην περαιτέρω σταδιοδρομία του.

Πλοίαρχος Σ. Χαραλαμπόπουλος Π.Ν.
Κυβερνήτης