Το τελευταίο ταξίδι του Θωρηκτού «Γ.ΑΒΕΡΩΦ» στα Δωδεκάνησα

970

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, πραγματοποιήθηκε επί του Θωρηκτού «Γ.ΑΒΕΡΩΦ» επετειακό αφιέρωμα της Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος»» με θέμα το «Το τελευταίο ταξίδι του Θ/Κ «Γ.ΑΒΕΡΩΦ» στα Δωδεκάνησα».
Τους επισκέπτες καλωσόρισε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο Κυβερνήτης του Θ/Κ «Γ.ΑΒΕΡΩΦ», Πλοίαρχος Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος, και μετέπειτα το μέλος της Πολιτιστικής Ομάδας. «Αρχιπέλαγος» κ. Νίκος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην έρευνα που προηγήθηκε για την «άγνωστη» αυτή πτυχή της νεώτερης ιστορίας μας και στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο της προετοιμασίας του ταξιδίου.
Στην συνέχεια προβλήθηκε ντοκυμαντέρ το οποίο περιελάμβανε ανέκδοτο κινηματογραφικό υλικό, από την δράση του Ιερού Λόχου και των S.B.S. (Special Boat Services), την υπογραφή παράδοσης των Γερμανών στην Σύμη, την επιστροφή στην ελεύθερη Ελλάδα της εξόριστης Ελληνικής κυβέρνησης με το Θ/Κ «Γ.ΑΒΕΡΩΦ» και την έπαρση της σημαίας του πλοίου στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως. Ακολούθησε το τελευταίο ταξίδι του Θ/Κ «Γ.ΑΒΕΡΩΦ» στη Ρόδο με τον τότε Αντιβασιλέα και Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, η πορεία προς την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την υπογραφή της Συνθήκης των Παρισίων και η ανάληψη της στρατιωτικής διοίκησης από τον Αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών πλακετών της Πολιτιστικής Ομάδας «Αρχιπέλαγος» με τον Κυβερνήτη του Θ/Κ «Γ.ΑΒΕΡΩΦ».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, Υποναύαρχος Κων/νος Παϊβανάς, ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας & Δημοσίων Σχέσεων του ΓΕΝ Πλοίαρχος Αναστάσιος Μιχέλης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης (ΙΔΑΛΕΝΑΠ) Αντιναύαρχος ε.α Κυριάκος Κυριακίδης.